0733742523

RU

האם אפשר לקבל הפטר מחובות? המדריך המלא להפטרים

הפטר חובות הינו הליך משפטי המאפשר לחייבים להיפטר מחובותיהם ובכך לפתוח דף חדש בחייהם. היכולת לקבל הפטר מחובות נחשבת להליך מורכב, כשאותו מלווים עורכי דין, להם הידע והניסיון במימוש אותו הפטר.

אחת מעורכות הדין הבולטות המייצגות חייבים בהליך קבלת הפטר מחובות היא עורכת הדין אורה צימברג. ביקור באתר האינטרנט של משרדה יאפשר לכם להתרשם ממקרי עבר שבהם ייצגה חייבים, מה שאפשר להם, בשלב מסוים, לקבל הפטר חלקי או מלא על חובותיהם.

בכתבה שלפניכם נתייחס לדרכים העיקריות שבגינן יכול חייב לקבל הפטר מחובותיו.

 

הפטר מחובות במסגרת חוק חדלות פירעון

מדובר בהפטר חובות הנחשב לנפוץ ביותר, כשהוא מתאפשר אך ורק במקרים בהם, בתוך אותו מסלול של חדלות פירעון, גובה החובות עולה על סך של 150 אלף ₪.

הפטר החובות במסלול זה נקבע באמצעות סעיף 174 א' בחוק חדלות פירעון, באומרו כי " בתום תקופת התשלומים, ואם ניתן ליחיד הפטר לאלתר לפי סעיף 167 –  עם מתן הצו לשיקום כלכלי, יהיה היחיד, והוא בלבד, פטור מחובות העבר שלא ניתן לפרוע מנכסי קופת הנשייה. עם מתן ההפטר, יפטור בית המשפט את היחיד מיתרת החובות שעדיין לא נפרעו בהליך ושלא ניתן לפרוע מהנכסים שהתקבלו ומצויים בקופת הנשייה."

הפטר לאלתר

הפטר לאלתר ניתן לחייב גם במסגרת הליך של חדלות פירעון, שבו מצבו הכלכלי של החייב אינו מאפשר לו לעמוד בתשלומי החוב החודשיים לנושיו. קבלת הפטר לאלתר במקרים אלו מתבצעת אך ורק בצו בית משפט.

לרוב, בית המשפט יחליט להעניק לחייב הפטר לאלתר, בין היתר, במקרים שבהם הגיע למסקנה כי הכנסותיו של החייב אינן מספיקות כדי לכסות את צרכיו הבסיסיים שלו ושל בני משפחתו, כאשר צרכים בסיסיים אלו מוכרים כדמי מחייה המקובלים בכל משפחה.

הפטר לאלתר נחשב לאפשרות נדירה מאוד, ועורכי דין בתחום מדגישים שההחלטה עליו על ידי בית המשפט אינה מתרחשת לעיתים תכופות.

הפטר חלקי

כשמו כן הוא. מדובר בהפטר חלקי בלבד של חלק מהחובות. במקרים אלו, יחליט בית המשפט כי החייב פעל בתום לב לגבי חלק מנושיו ולכן יש לפטור אותו מחלק יחסי מחובותיו. לצד זאת, הוא עדיין יהיה מחויב להשיב את חובותיו לשאר הנושים שלא נכללו באותו הפטר חלקי.

במסגרת הפטר חלקי, חשוב להגיע להסדר עם שאר הנושים, לגביהם הגיע בית המשפט למסקנה שהחייב לא פעל בתום לב. עורך הדין של החייב יפעל ביתר שאת כדי להגיע להסדרים נוחים יותר לשני הצדדים, כאשר אלו מתאפשרים מצידו של החייב לאחר שזכה להפטר חלקי של החובות, מה שאמור להקל עליו ברמה הכלכלית.

הפטר מותנה

מדובר בסוג של מצב ביניים שבו יקבע בית המשפט כי החייב יזכה להפטר חלוט בעתיד, במידה ויעמוד במספר תנאים שייקבעו עבורו. בין היתר, התנאים הללו יכללו לרוב עמידה בצו התשלומים לנושיו במסגרת הסכם שייחתם בין שני הצדדים.

במידה והחייב עדיין לא עומד בתנאים שנקבעו לו, אין כל אפשרות עבורו ליישם את אותו הפטר מותנה וכל בקשה מצד עורך דינו תדחה לאלתר.

סוג זה של הפטר נועד לעודד את החייב לעמוד בהתחייבויותיו, כאשר עמידה באותם תנאים תאפשר לו לזכות ב"פרס" בדמות הפטר חלוט על שאר החובות שנותרו לו. רציונל זה מהווה עבור חלק ניכר מהחייבים אלמנט מוטיבציוני, שבסופו של דבר מסייע ומקדם את כלל הצדדים.

הגעה להסדר חוב

הגעה להסדר חוב מול הנושים מהווה, למעשה, סוג נוסף של הפטר חובות. הסדר החוב הוא הליך המבוסס על הסכם, בניגוד לכניסת החייב להליך של חדלות פירעון שבו מוטלות חובות הנכפות על החייב.

הגעה להסדר החוב מתבצעת בין עורך הדין של החייב לעורכי הדין של הנושים, כאשר השאיפה של החייב ועורך דינו היא להפחית את גובה החובות, באופן שיספק את כלל הנושים המעורבים בהסדר

מדובר בהליך המתקיים מחוץ לכותלי בית המשפט ובו ניתן להתרשם עד כמה חשוב ומשמעותי עורך הדין המייצג את החייב, בכך שיוכל להוביל למהלך שיאפשר ללקוח שלו להשיב חלק מחובותיו ולבסס לעצמו יציבות כלכלית בעתיד וזאת מבלי לערב את בית המשפט.