חייבים שהחלו בתהליך של חדלות פירעון מעלים לא אחת את השאלה האם חובותיהם לבנקים ולרשויות השונות נחשבים לחובות ברי הפטר. על פניו, גם חובות אלו נחשבים ברי הפטר ברוב המקרים.
ישנם מקרים שבהם חייבים ימצאו עצמם בהליך של חדלות פירעון, כאשר חלק ניכר מהחובות שלהם עומד מול הבנק או רשויות כלשהן, בין אם מדובר ברשויות המס השונות, ביטוח לאומי, חובות לעירייה, חברת החשמל ועוד.
אחת מעורכות הדין באזור באר שבע המאפשרת לחייבים לזכות בהפטר מחובות אלו היא אורה צימברג. בכתבה שלפניכם נעמיק באפשרות לזכות באותו הפטר חובות לבנקים ולרשויות, תוך התייחסות למשקל המשמעותי שיש לעורך הדין של החייב במימוש זכות זו.
מהן הנסיבות שגורמות לחייבים לצבור חובות מול הבנקים והרשויות?
בישראל, שבה קיימת שאיפה של משפחות ויחידים רבים לרכוש דירה, רבים פונים לבנקים לצורך הלוואת משכנתא. לא אחת, הלווים זוכים לתנאי משכנתא להם שאפו, אך היכולת לעמוד בתשלומי המשכנתא החודשיים אינה עומדת במבחן המציאות, עד למצב שבו מתגבש חוב משמעותי לבנק. בנוסף, ישנם מקרים שבהם הבנקים מאפשרים ללקוחותיהם ליהנות מהלוואות למטרות שונות (כגון הלוואה לפתיחת עסק, מימון הליך רפואי ועוד), כשגם כאן ישנם לקוחות שאינם מצליחים לעמוד בהחזרים, מה שמוביל להיווצרות חוב משמעותי.
בכל הנוגע לחובות לרשויות, גם כאן ישנם חייבים שצברו חובות מהם נמנעו מלשלם, לרוב באופן מודע. אדם, למשל, בעל עסק המחויב בתשלומי מיסים ונמנע מלשלם אותם בזמן, יכול להגיע למצב שבו הוא חב חוב משמעותי לרשויות המס, בעוד שאחר בוחר להימנע מתשלומי ארנונה לעירייה במשך מספר חודשים, מה שמוביל לחוב של עשרות אלפי שקלים מול העירייה
מתי לא יהיה ניתן למחוק חוב לבנקים או לרשויות בהליך חדלות פירעון?
ישנם מקרים שבהם חובות לבנקים או לרשויות לא יהפכו לחובות שניתן יהיה למחוק במסגרת הסדר חדלות פירעון.
במקרים שבהם בית המשפט הגיע למסקנה כי חייב יצר חובות מול הבנקים והרשויות תוך כדי פעולה במרמה או בהטעיה מכוונת, יהיו אותם חובות מוגדרים כחובות שאינם ברי הפטר והחייב יידרש להשיבם במסגרת הליך חדלות הפירעון.
ישנם גם קנסות לרשויות השונות, אשר מהם לא ניתן לקבל הפטר. קנסות פליליים הניתנים במסגרת הליך פלילי מהווים קנסות שלא ניתן לבטל במסגרת הליך של חדלות פירעון. לכן, במקרים שבהם החייב גם נאשם במקרה פלילי שעבר, שבעקבותיו הוטל עליו קנס פלילי, הוא יהיה מחויב באותו תשלום גם אם זכה להפטר מתשלום קנסות אחרים שאינם פליליים.
קנס נוסף שלא ניתן לפטור במסגרת הליך חדלות פירעון הוא קנס מנהלי. מדובר בקנס המהווה תשלום שרשויות אכיפת החוק רשאיות להטיל כחלופה לכתב אישום. הקנס מהווה בעצם עונש לעבירה שבוצעה ובא כתחליף למשפט הפלילי. קנס מנהלי זה אמור להרתיע את מבצע העבירה ובכך להפחית מהעומס המוטל על בתי המשפט.
כניסת הליך חדלות פירעון לתוקף ב-2019 הוביל את הבנקים לרצות ולהגיע להסדר חוב מול החייבים
כפי שכבר ציינו קודם, כניסת הליך חדלות פירעון לתוקף ב-2019 הביאה למספר שינויים מרכזיים ומשמעותיים בכל הנוגע ליכולתם של חייבים להשיב את מרב חובותיהם ולאפשר להם ליהנות מתהליך הבראה כלכלי.
שינוי משמעותי נוסף השפיע גם על נושא החובות שחייבים צברו מול הבנקים. הליך חדלות הפירעון מהווה הליך שאינו מיטיב עם הבנקים, כששיקולים משפטיים וכלכליים שלהם מובילים אותם לרצות ולהגיע להסדר חוב מול לקוחותיהם.
הרצון ההדדי המשותף, בחלק ניכר מהמקרים, בהגעת החייב והבנק להסדר חוב ובהימנעות מהגעה להליך חדלות פירעון, מאפשר לעורך דינו של החייב להשיג ללקוח שלו תנאים מיטביים בהשבת החוב לבנק, בין אם מדובר על יכולתו של עורך הדין להגיע להסכמות עם הבנק על ויתור של חלק מהחוב וביכולת לאפשר הסדר השבת החוב באופן נוח יותר.