0733742523

RU

פריסת חוב מזונות – האם אפשרי ?

מאוגוסט 2018 היכולת להמיר חוב מזונות לפריסת תשלומים נוחה הפכה להליך מוסדר ופשוט ויתר. הנחיות שפורסמו באותה שנה, אפשרו לעורכי דין רבים לקדם פריסת חוב מזונות עבור המיוצגים שלהם בצורה קלה, נוחה ונגישה יותר.

ההנחיות החדשות שפורסמו באוגוסט 2018 אפשרו לעו"ד אורה צימברג לסייע עד היום לעשרות לקוחות שלה, כשכנגד אלו נפתח תיק בהוצאה לפועל על מנת לגבות את אותו חוב מזונות.

בכתבה שלפניכם נעמיק אודות אופן פריסת חוב המזונות ועד כמה חשוב לבצע את הבקשה לפריסה באמצעות עורך דין, לו הניסיון לפעול מול הביטוח הלאומי, ההוצאה לפועל ושאר הרשויות הנוגעות לעניין פריסת חוב המזונות.

הכנסה לתוקף של פריסת חוב המזונות ב-2018

כפי שצוין קודם, באוגוסט 2018 הוכנס לתוקף תיקון 55 לחוק ההוצאה לפועל הנוגע לאפשרות של חייבים לפרוס את חוב המזונות שלהם. עם כניסת התיקון, האפשרות לפריסת חוב המזונות איננה חייבת להגיע רק ביוזמת החייב ועורך דינו, כשגם רשם ההוצאה לפועל רשאי ביוזמתו לקדם את פריסת חוב המזונות.

על מנת לאפשר לחייב את פריסת החוב, ישנם מספר תנאים שצריכים להתקיים, כשבראש ובראשונה הדבר כולל ברור של רשם ההוצאה לפועל בנוגע ליכולתו של החייב לעמוד בפריסת החוב, כשברור זה כולל אף דיון בחקירת יכולת (דיון שאינו מחייב את החייב להופיע בו), כשבו חובת נוכחות של הזוכה בתיק (האדם האמור לקבל את כספי המזונות).

חשוב לציין כי בתהליך זה, על רשם ההוצאה לפועל להשתכנע כי בפריסת חוב המזונות עליו יחליט, יהיה הדבר מתחשב במצבו הכלכלי של החייב, זאת תוך היכולת לוודא כי אין בפריסת חוב המזונות פגיעה בזוכה עצמו.

עם החלטה על פריסת חוב המזונות, על החייב ועורך דינו להכיר כי תשלומי פריסת החוב חלים ממועד הגשת הבקשה, כש"על החייב לעמוד גם בתשלומי המזונות השוטפים במשך חודשיים רצופים לפחות ולהמשיך לשלמו עד מועד ההחלטה".

כיצד היה ניתן לפרוס חוב מזונות בטרם ההנחיות שפורסמו ב-2018?

עד אוגוסט 2018, בקשה של חייב לפריסת חוב מזונות הובילה את רשמי ההוצאה לפועל להפנות את החייב להליך בבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, כשאלו היו שדנו בעצם בבקשת החייב לפרוס את חוב המזונות שלו.

הדיון בבתי המשפט כלל, בעצם, דיון שבמהותו כלל דיון חקירת יכולת של החייב, כשבסופו על בתי המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני היו קובעים כי יש להיעתר לבקשתו של החייב לפריסת תשלום חוב המזונות, כשפסיקה נגד הייתה מובילה את החייב למצב בו הוא נותר ללא אמצעים בסיסיים לקיים את מחייתו.

דיונים אלו בבתי המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, היו גם הם דיונים בהם לעורך הדין המייצג את החייב משקל רב ביכולתו להוביל להחלטה לאפשר פריסת חוב מזונות נוח המטיב על החייב וכזה שאינו פוגע בזוכה.

הגשת הטופס על ידי החייב ועורך דינו

טופס 222 הינו הטופס המאפשר לחייב ועורך דינו בהגשת בקשה מסודרת לפריסת חוב מזונות עבר. לצד הגשת הטופס, על החייב ועורך דינו לדאוג ולצרף מסמכים נוספים, כשאלו נדרשים על פי חוק וכוללים תצהיר, כתב ויתור על סודיות ואסמכתאות הנוגעות למצבו הכלכלי של החייב, כשאלו כוללים, בין היתר, תלושי שכר ותדפיסי עו"ש.

בטופס עצמו מוצגת "טבלת פריסת חוב מזונות ביטוח לאומי", כשזו מגדירה לחייב ועורך דינו את סכומי התשלומים החודשיים בהתאם לגובה החוב ומהי תקופת ההחזר.

טבלת פריסת חוב מזונות ביטוח לאומי | טופס 222 – רשות האכיפה והגבייה – המוסד לביטוח לאומי

לצד מילוי פרטי החייב בסעיף הראשון בטופס, נדרש החייב בסעיף השני לנמק בכתב מדוע הוא זקוק לפריסת חוב המזונות. תחת סעיף זה על החייב לבטא את נימוקיו באופן שישכנע את רשם ההוצאה לפועל כי ההחלטה לפרוס את חוב המזונות שלו מוצדקת ועל כן רצוי לקבלה.

עבור חייבים רבים, המיוצגים על ידי עורכי דין בשלב זה, היכולת לבטא בכתב את נימוקיהם בעבור אישור לפריסת חוב המזונות, מהווה אתגר לא פשוט המצריך מהם את הסיוע של עורך הדין המייצג אותם.

עורכי דין המייצגים חייבים, דוגמת עו"ד אורה צימברג, להם ניסיון רחב בעבודה מול רשויות החוק השונות, יהיו אלו שיוכלו לבטא בצורה הכנה, הישירה והחדה ביותר את עמדותיהם של החייבים, באופן שיאפשר לרשמי ההוצאה לפועל לקבל תמונה ברורה הנוגעת למצבם, כשזו תגדיל את הסיכויים באופן משמעותי בקבלת החלטה לפרוס את חוב המזונות.

הבהרה: ייחוס החייב בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד.