קביעה לחייב אודות חובותיו בהוצאה לפועל אינה מהווה גזירה משמיים שאיננה ברת שינוי. במסגרת זכויותיהם, רשאים חייבים להגיש בקשה לקיזוז חובות, כשבקשה זו מומלץ וכדאי לבצע באמצעות עורך דין.
משרד עורכי הדין של אורה צימברג, הממוקם באשקלון, אפשר עד היום לעשרות לקוחותיו ליהנות מקיזוז חובות משמעותי מול ההוצאה לפועל. קיזוז חובות שאפשר לאותם חייבים ליהנות מהקלות משמעותיות וזאת כחלק משאיפתם להשתקם ברמה הכלכלית והבינאישית.
האפשרות לביצוע פעולות קיזוז או ביטול חובות בהוצאה לפועל מהווה כלי יעיל, חשוב ומבורך, שהוא חלק ממכלול רחב המעיד עד כמה חשוב שניהול של חובות יתבצע תחת מטרייה זו.
כבוד השופט אהרון ברק השכיל לבטא זאת בפסק דין גמזו (רע"א 4905/98 גמזו נ' נעמה ישעיהו) באומרו כי "הוצאה לפועל מהירה ויעילה של פסקי דין היא אינטרס ציבורי ראשון במעלה. הוצאה לפועל אפקטיבית מגבירה את האמון בשלטון החוק. חוסר יעילות בהוצאה לפועל מביאה לזלזול בכיבוד החוק וליצירתם של מסלולי 'הוצאה לפועל' פרטיים אשר פגיעתם בשלטון החוק רעה".
בכתבה שלפניכם נעמיק אודות נושא הקיזוז בהוצאה לפועל, זאת תוך התייחסות לחשיבות הרבה שיש בהליך זה לעורך הדין המלווה את החייב.
מהי בעצם טענת קיזוז חובות מול ההוצאה לפועל?
טענת קיזוז חובות מול ההוצאה לפועל מהווה טענה משפטית המאפשרת לחייבים להגיש בקשה להפחתת סכום החוב שהזוכה בתיק אמור לקבל. זכותו של החייב מעוגנת בחוק החוזים – תשל"ג – 1973 ואף בחוק החוזים – תשל"א – 1970.
הרציונל העומד מאחורי טענת הקיזוז בא לטעון כי במידה ושני הצדדים בתיק ההוצאה לפועל חייבים כספים האחד לשני, ניתן בעצם לבצע קיזוז של חובות וזאת כחלופה לביצוע של תשלומים בין השניים.
במקרים, אם כך, שבהם נפתח כנגד חייב תיק בהוצאה לפועל, כשבמקביל קיימת תביעה כספית של החייב כנגד הזוכה, אותה סיטואציה יכולה להוביל לקיזוז חובות, במידה והנסיבות הקיימות יאפשרו כך בהמשך.
אילו תנאים צריכים להתקיים על מנת לאפשר קיזוז חובות בהוצאה לפועל?
עורכי דין העוסקים בייצוג של חייבים מול ההוצאה לפועל, יודעים להצביע לחייבים, אותם הם מייצגים, על מספר תנאים שצריכים להתקיים בכדי שיוכלו להפעיל עבורם את זכות קיזוז החובות.
התנאי הראשון, שאותו כבר הזכרנו קודם, הוא בקיום של חובות הדדיים קצובים בין החייב לזוכה. בעצם, גם החייב עצמו נמצא תחת הכובע של הזוכה, כשהצד השני חייב גם לו סכומי כסף. מדובר אך ורק על חובות שהגיע מועד הפירעון שלהם ואין מדובר על חובות מותנים או עתידיים.
תנאי נוסף וחשוב מתייחס לעובדה כי מדובר בחיובים מאותו הסוג. כאן הכוונה שלחוב כספי אחד עומד מנגד חוב כספי אחר ואין מדובר, למשל, בחוב כספי מצד אחד, כשמנגד עומד חוב הנוגע להעברת זכויות על נכס נדל"ני.
מהן שתי הדרכים העיקריות בהם ניתן לקדם הליך של קיזוז חובות?
קיימות שתי דרכים עיקריות לקדם הליך של קיזוז חובות, כשאותן ניתן לקדם באמצעות עורך הדין של החייב.
דרך אחת מתבצעת באמצעות יכולתם של הצדדים להגיע להסכמות הדדיות, כשאת ניהול השיח בין הצדדים מנהלים עורכי הדין. במקרים אחרים, בהם שני הצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמות הדדיות, הנוגעות לקיזוז החובות, ניתן לקדם הליך זה באמצעות צו מבית המשפט.
מהם היתרונות המרכזיים בביצוע של קיזוז חובות בהוצאה לפועל?
עורכי דין העוסקים בקידום זכות הקיזוז לחייבים מצביעים על מספר יתרונות בולטים הקיים בהליך זה.
היתרון הבולט והמיידי עבור חייבים בא לידי ביטוי בחיסכון כספי שממנו הם נהנים, כשהפחתה ואף ביטול של חלק מהחובות, במסגרת אותו קיזוז, מובילה לביטול של חובות שעל החייב היה לשלם ולספק.
אותו חיסכון כספי משמעותי מוביל בעצם ליתרון נוסף, שאליו מתייחסים עורכי הדין, והוא נוגע לייעול תהליכי הגבייה של החייב. ברוב המקרים, אותם חייבים עומדים בפני מספר הליכי גבייה אליהם הם מחויבים, כשהאפשרות לקזז חלק מהחובות מייעל ומצמצם את הליכי הגבייה הפועלים כנגד החייב ואף מביאים לייעול וצמצום הליכי גבייה שהיו קיימים לזכותו. ייעול הליכים אלו מהווים, גם הם, חלק מהחיסכון הכספי עליו הצבענו קודם ומאפשרים הקלה בהתמודדות עם שאר הליכי הגבייה.
היתרון הנוסף מהווה נגזרת לזה הקודם, כשלצד ייעול הליכי הגבייה זוכה החייב להימנע מהליכים משפטיים ארוכים ומייגעים שהיו מובילים לעוד הוצאות כספיות וליגע רב וכאלו שבפתחם עלולים להתפתח בעתיד להליכים משפטיים נוספים. כלי הקיזוז מהווה בעצם בלם לאותם הליכים משפטיים, כשלצד הקלה על מערכת המשפט, הדבר מקל בצורה משמעותית על החייב והזוכה.