0733742523

RU

מסלולים לקבלת הפטר בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי

עורכי דין העוסקים בייצוג של חייבים מציגים עבורם שלושה מסלולים אפשריים בקבלת הפטר במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. למסלולים אלו מספר קריטריונים הקבועים בחוק שאותם חשוב להכיר.

חייבים החוברים לעורך דין בתחום הרחב של חדלות פירעון מקווים כי ייצוג על ידי עורך דינם יאפשר להם לקבל מספר הקלות הנוגעות לגובה החוב שלהם למול הנושים השונים. בנקודה זו יציגו עורכי הדין את המסלולים המאפשרים קבלת הפטר של חלק מהחוב, כשאחד מאותם מסלולים יאפשר לחייב להחיל על עצמו את אותו שיקום כלכלי לו הוא מייחל.

שאיפתו של החייב ועורך דינו בקבלת הפטר

בטרם נתפנה להכיר את שלושת המסלולים המאפשרים לקבל הפטר, חשוב להבין, בראש ובראשונה מהו אותו הפטר ומה המשמעות שלו.

קבלת הפטר מהווה מטרה מרכזית עבור החייב ועורך הדין המייצג אותו. משמעות קבלת ההפטר באה לידי ביטוי בכך שהחייב זוכה לקבל פטור מחלק מהחובות שאותם צבר, כשחובות אלו הובילו לפתיחת הליכים נגדו והם אלו שאינו מסוגל להשיב לנושיו.

חייבים שיעמדו בתנאי הצו לפתיחת הליכים נגדם, יזכו בשלב האחרון בקבלת צו לשיקום כלכלי, כשבמסגרת אותו צו יפורטו התנאים למימושו, כשעמידה בהם, תאפשר לו לזכות באותו הפטר אליו הוא שואף ובכך להביא לסיום ההליכים בעניינו.

המסלול הראשון בקבלת הפטר

המסלול הראשון, במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הוא המסלול הנפוץ והמוכר ביותר. במסלול זה מתנהלים הליכי החייב אל מול הממונה על הליכי חדלות פירעון, כשגובה החובות של החייב הוא מעל ל-150 אלף ₪.

במסגרת המסלול, מעניק בית המשפט צו לשיקום כלכלי, כשבצו זה מפורטים התנאים בהם על החייב לעמוד, כשאלו כוללים לוח זמנים לביצוע תשלומים. לאחר תקופת מה, יעניק בית המשפט לחייב, במידה ועמד בתנאים שקבע את אותו הפטר מיוחל.

עורכי דין המייצגים חייבים, מדגישים כי ישנם מקרים יוצאי דופן בהם, בנסיבות חריגות, יכול החייב לזכות בהפטר עוד בשלב הראשוני, כשהוא מקבל על עצמו את צו השיקום הכלכלי. מדובר בנסיבות המאפשרות בקבלת ההפטר, כשאלו באות לידי ביטוי בחוסר יכולתם של הנושים להיפרע מנכסיו של החייב וכשלחייב אין יכולת השתכרות שתשיב את החובות לנושים באופן הנחשב למשמעותי.  

המסלול השני בקבלת הפטר

המסלול השני בקבלת הפטר, במסגרת אותו חוק, מתבצע מול הרשם ההוצאה לפועל. מסלול זה מתאפשר במקרים בהם גובה החובות אינו עולה על 150 אלף ₪. מסלול זה מתבטא, ברוב רובם של המקרים, בחובות הנחשבים לנמוכים, כשבחלק ניכר של מקרים אלו, עורכי הדין מייצגים חייבים שכשלו בניהול משק הבית שלהם וצברו, מצד אחד חובות משמעותיים, אך לא כאלו שחרגו מעל לאותו סכום.

במסגרת אותו מסלול, על החייב ועורך דינו להגיע להסדר עם הנושים ורשם ההוצאה לפועל. במידה והחייב, יחד עם עורך דינו, לא הצליחו להסדיר את החובות מול הנושים, יכול רשם ההוצאה לפועל, בהתאם לסעיף 199 בחוק, להוציא לפועל "צו לפתיחת הליכים לגבי היחיד בעל החובות".

המסלול השלישי בקבלת הפטר

המסלול הנוסף והאחרון הקיים בחוק, הינו מסלול בו החייב זוכה להפטר בעקבות ביצוע של הסדר חובות שלו מול נושיו. במקרים אלו, הנושים הגיעו למסקנה כי עדיף להם להגיע להסדר עם החייב ובכך לזכות ולקבל חלק ניכר מהחוב וזאת למול האפשרות לתבוע את החייב ולזכות, בסופו של תהליך ארוך ומייגע, בחלק קטן יותר של החוב.

במקרים אלו, ניתן לראות קושי ממשי של כלל הנושים להגיע להסכמה זו, מה שעלול לטרפד את החלת אותו מסלול עבור החייב. לא פעם, חלק מהנושים אינם מסכימים עם חלק אחר מהנושים כי יש לאפשר הפטר והשבת חלק מהחוב לאותו חייב.

בחלק מהמקרים, לבית המשפט הסמכות לאכוף את ההסדר שנקבע בין עורכי הדין של החייב והנושים, במקרים בהם הנושים שהתנגדו לו נמצאים בדעת מיעוט, כשהתנגדותם להסכם מתבססות על סיבות הנחשבות ללא לגיטימיות או שאינן מהותיות (דוגמת נושים המעוניינים "לנקום בחייב ולהענישו").